Blog

Lees hier tips over ondernemen, mindset, het organiseren van jouw to do's en nog veel meer!

Thuiswerken met een kind

thuiswerken met kind thuiswerken moeder tips thuiswerken met kind Jul 29, 2019
moeder aan het thuiswerken

Hoe kun je thuiswerken met kinderen? Geloof ons, je bent niet de enige die zich dat afvraagt. Deze vraag is de afgelopen tijd door het hoofd van heel wat ambitieuze moeders geschoten. Voor lange tijd thuiswerken met kinderen is even flink omschakelen, maar met deze tips haal jij alsnog het beste uit je werkdag!

Ik heb het regelmatig gedaan, maar ik blijf me altijd schuldig voelen en gestresst. Het is natuurlijk best gek voor je kindje als je thuis bent, maar je voor langere tijd geen aandacht voor hem hebt. Hoe pak je dit aan? Ik deel mijn tips hoe ik het aanpak als ik thuis werk.

1. Maak een duidelijke planning als je moet thuiswerken met kinderen

Als moeder weet je het waarschijnlijk al wel, maar een duidelijke planning is bij thuiswerken met kinderen belangrijker dan ooit. Net als een flink portie teamwork met je partner. Maak een planning voor jezelf en plan de momenten in waarop je kunt werken en wat je dan kunt doen. Door je werk efficiënt in te plannen, krijg je meestal nog meer gedaan ook. Kijk of je iets kunt regelen met je partner en spreek af wie wanneer een werkmoment heeft. Iets oudere kinderen kun je zichzelf laten vermaken, maar vroeg of laat heeft elk kind aandacht nodig, dus accepteer dat acht uur achter elkaar knallen waarschijnlijk erg lastig zal worden.

2. Slapen ze nog? Benut elk dutje tijdens het thuiswerken

Dit zijn dé momenten om flink te kunnen werken! Zorg dat je de meest tijdrovende to-do’s bewaart voor deze momenten, dan weet je zeker dat je even niet gestoord wordt. Bedenk ook wat de slaapcycles is van kindje. Dan kan je lekker werken aan de wat moeilijkere to do’s of telefoontjes plegen als ze diep liggen te slapen. Als je weet dat ze elk moment wakker kunnen worden en je zit niet in een pittig telefoongesprek dan is dat niet zo fijn.

Maak tijd voor een flexibele werkdag

Heb je kleine kinderen? Ga flexibel om met je werktijden en begin bijvoorbeeld een uurtje vroeger, werk door tijdens dutjes of knoop er ’s avonds een paar uurtjes aan vast als de kinderen op bed liggen. Als je geen oppas hebt, is het roeien met de riemen die je hebt en dat betekent vaak ook buitenom 9.00 tot 17.00 uur je momenten pakken om werkzaamheden gedaan te krijgen.

 

4. Zorg voor een rustige werkplek

De momenten dat je kunt werken zijn erg waardevol. Naast je werkzaamheden goed inplannen, zodat je weet wanneer je wat gaat doen, is een rustige werkplek erg belangrijk om een hoop gedaan te krijgen. Maak een werkplek in een aparte kamer en spreek met je kinderen en partner af dat ze je even niet mogen storen. Rumoerig huishouden? Investeer in een noise cancelling hoofdtelefoon en kruip in je thuiskantoor lekker in je eigen bubbel! 

5. Maak een speelgoed werkplek 

Toch even wat doen met de kinderen in de buurt? Soms ontkom je er niet aan. Maak voor kinderen een speelgoed werkplek en maak een schema met wat ze kunnen doen zolang jij aan het werk bent. Oudere kinderen kun je een activiteiten bingo geven, waarmee ze weer even zoet zullen zijn. Belangrijke call of overleg? Een filmpje of serie opzetten maakt je heus niet opeens een slechte moeder!

6. Manage verwachtingen

Het allerbelangrijkste in deze periode is om goed de verwachtingen te blijven managen. De verwachtingen van jezelf, die van een eventuele manager, je klanten en collega’s. Communiceer wat je nodig hebt van anderen en wat anderen van jou kunnen verwachten. Begrip is er in de meeste gevallen wel, zolang je maar transparant blijft en verwachtingen goed blijft managen.

7. Bewaak een goede werk en privé balans

Hoewel door thuiswerken op flexibele tijdstippen de grens tussen werk en privé steeds meer vervaagt, is het goed om deze grens niet helemaal uit het oog te verliezen. Thuiswerken met kinderen is pittig. Tel daar je werkzaamheden bij op en je bent al snel geneigd om ontspanning steeds minder prioriteit te geven. Pas daarvoor op en bewaak juist wel die scheidslijn tussen werk en privé. Spreek met jezelf af ‘s avonds niet langer door te werken tot een bepaald tijdstip en dat het weekend weekend blijft. Je moet nog langer mee dan vandaag!

8. Schermpjes

Ik ben er absoluut geen fan van mijn kids de hele dag voor een scherm te zetten, maar toegegeven; het is wel erg handig. Even een aflevering van een leuke kinderserie aan, knuffeltjes erbij en ik kan weer door! Zeker als de kindjes ziek zijn, dan is dit voor ze een hele fijne oplossing tijdens het thuiswerken. Als de kindjes niet ziek zijn, dan doe ik het niet zo heel snel. Ik vind het fijn om écht één regel te hebben wat betreft tv kijken, en dat is als ik ga koken of tijdens het weekend.

9. Pauze tussen het thuiswerken door

Je werkt thuis, dus ik kan me goed voorstellen dat je tussendoor wat huishoudelijke klusjes wil doen. Je kunt ook best even de natte was in de droger doen tussendoor, maar ga niet in elke pauze klusjes doen die geen haast hebben. Loop liever even een rondje buiten met je kindje of ga gezellig samen ergens lunchen. Stop je tijd in je kindje tijdens de pauzes. Juist dan is het fijn om alle aandacht te geven!

10. Leg het uit aan je kindje

Afhankelijk van hoe oud ze zijn natuurlijk. Door het uit te leggen creëer je een soort good will en wordt de kans groter dat jij gewoon je to-do’s af hebt voor het einde van de dag.

11. Laat je kindje ook “werken”

Nadat je het hebt uitgelegd, wil je kindje zich misschien ook “belangrijk voelen”. Door wat knutselspulletjes op de tafel te leggen waar je zelf ook aan werkt, geef je het gevoel dat hij erbij hoort en zal er minder snel gepiept worden! Ook vind ik het heel gezellig als we samen aan tafel zitten (te werken). 

TIP: Vraag of je kindje ook mee kan helpen. Dat vinden ze heerlijk!

11. Gebruik je tijd efficiënt

Pak alleen de dingen op die echt moeten gebeuren. Een heel nieuw idee, die ineens opkomt, bewaar die voor later en focus je op de prioriteiten!

 

12. Klaar is klaar

Als je dan eerder klaar bent met al je to-do’s  voor de dag, stop er dan ook mee. Vaak werk je veel efficiënter thuis dan op kantoor, omdat je niet constant door telefoontjes, meetings of collega’s wordt gestoord. 

 

THE PROSPERITY NEWSLETTER

Want Helpful Finance Tips Every Week?

Lorem ipsum dolor sit amet, metus at rhoncus dapibus, habitasse vitae cubilia.