Blog

Lees hier tips over ondernemen, mindset, het organiseren van jouw to do's en nog veel meer!

Schuldgevoel als werkende moeder

schuldgevoel moeder schuldgevoel werkende moeder schuldig werkende moeder Jul 24, 2019

Heb je een schuldgevoel als werkende moeder? Welke mama voelt zich niet schuldig? Is het omdat je er een keer niet bij bent als ze naar bed gaan omdat je naar yoga gaat, een cursus volgt of een bedrijf aan het opzetten bent? Voel je je schuldig omdat je te weinig energie hebt voor je lief? Of omdat je net wat teveel geld hebt uitgegeven aan een nieuwe designer bag? Misschien voel je je zelfs wel schuldig omdat je je niet schuldig voelt, kan ook nog!   

Begin er maar eens mee om tegen jezelf te zeggen dat je moet stoppen met je schuldig te voelen. Als je tijd vrijmaakt voor jezelf en je laat het schuldgevoel los, word je daar een betere mama van!

Ik voelde mij om alles schuldig!

Herkenbaar? Sommige zullen mij een enorme muts vinden, andere herkennen zich misschien in een aantal van de volgende punten.

Ik voel(de) mij schuldig wanneer:

  • Ik na mijn werk even naar de kapper ga, ik zou toch meteen naar huis moeten racen.

  • Op vrijdagmiddag aanschuif voor de vrimibo. Wat zouden opa & oma die oppassen daar wel niet van denken. Ze zijn er toch omdat ik aan het werk ben en niet dat ik om half 5 ga borrelen met ons team.

  • Ik even de Vogue wil lezen of mijn Instagram check, terwijl zij aan het spelen zijn

  • Ik het stiekem heerlijk vind als ze gaan logeren, en we uit kunnen slapen, lui kunnen zijn en uitgebreid kunnen eten in onze favo hotspots in Rotterdam

  • Er soms naar uit kan kijken als ze naar bed gaan

  • Als we teveel uitjes en weekendjes weg hebben gepland. Ze vinden het geweldig, maar ze zijn wel stuk na zo’n weekend

  • We te lang op een terrasje blijven hangen, ze hadden eerder op bed moeten liggen

  • Het weer zo ver is dat we nog een keer pizza bestellen omdat ik geen zin heb om te koken

  • Ons huishouden echt alles behalve georganiseerd is

  • Ik mij weer niet kon opgegeven als hulp mama op school


Ik kan nog wel even doorgaan met dingen waar ik me (als werkende) moeder mij schuldig om voel. Herkenbaar?

Wat laat je met schuldgevoel zien?

Ik ben me er steeds meer van bewust dat ik een belangrijke voorbeeldfunctie heb. Het allerbelangrijkste is natuurlijk dat ze zien dat ik de liefde van de wereld voor ze heb, maar daarnaast wil ik ze ook graag inspireren. Ik wil ze graag meegeven en laten zien dat ik niet bang ben om (hele) grote dromen te hebben en deze na te jagen. Maar ook dat ik iemand ben die fouten durft te maken en dat ik over een dosis lef bezit. Als ik (wij) geen zelfliefde en zelfvertrouwen laat zien, wie dan wel?!

Ik wil graag een goed voorbeeld zijn. Kinderen doen wat ze doen, en niet zozeer wat we tegen ze zeggen. Ze kijken naar ons en nemen dat als referentiekader. Dat doet mij beseffen wat voor mama ik wil zijn. Ik wil een energieke, gepassioneerde mama zijn. Iemand die ze nu, maar ook later inspirerend vinden!

“Als je stopt met je schuldig te voelen is dit goed voor je kids, je relatie en jezelf!”

Doe wat JOU gelukkig maakt!

Vaak zit het ‘m in de kleine dingen, zoals ‘s ochtends een krantje bij de koffie, of ‘s avonds een gin tonic met vriendinnen. Of wat ademhalingsoefeningen gedurende de dag. Maar het kunnen ook grotere dromen zijn, zoals het starten van een eigen blog, het opzetten van een eigen bedrijf of het volgen van een opleiding. Waar een wil is, is een weg!

THE PROSPERITY NEWSLETTER

Want Helpful Finance Tips Every Week?

Lorem ipsum dolor sit amet, metus at rhoncus dapibus, habitasse vitae cubilia.