Blog

Lees hier tips over ondernemen, mindset, het organiseren van jouw to do's en nog veel meer!

Gastblogger Celine Verhoef: Zwanger zijn in Coronatijd

meer dan mama sporten zwanger en corona zwanger en voor je carrière gaan zwangerschapsverschijnselen Jul 09, 2021
vrouw handen op toetsenbord, mombitious mok

Corona, we kunnen het woord eigenlijk niet meer horen. Een zwangerschap tijdens deze pandemie ook wel degelijk anders dan erbuiten. In deze blog neem ik je mee in datgene wat anders is en de mogelijkheden die het biedt. 

Toen we voor baby twee gingen, wisten we niet zo goed wat ons te wachten stond met deze gekke tijden. Door mijn PCOS moest ik weer via het ziekenhuis. Ik had verwacht dat het heel lang zou duren voor we überhaupt een afspraak zouden krijgen, maar door bizar geluk (tussen de eerste twee golven in) konden we met vier weken in het ziekenhuis terecht. Ik was bij dezelfde arts als bij onze oudste en daarom kon ik direct aan de Clomid beginnen. Jeetje, wat knijp ik in m’n handen dat het allemaal zo snel liep en een paar maanden later was ik gewoon zwanger! Ik kon het niet geloven. 

Naar de verloskundige

En toen? Net als buiten de pandemie om, kun je een afspraak maken bij de verloskundige voor de eerste echo. Die krijg je als je ongeveer 8 weken zwanger bent. Als alles goed is, dan wordt de zogeheten termijnecho gepland (rond 12 weken). In deze echo wordt je uitgerekende datum berekend. 

Tijdens de eerste golf mochten partners niet mee naar de afspraken, zelfs niet bij echo’s. Inmiddels is dat gelukkig anders. Partners mogen mee naar echo afspraken. Bij reguliere controles ga je alleen. Deze controles zijn voor je partner ook het minst spannend: jouw bloeddruk wordt gemeten, ze vragen hoe je je voelt, luisteren naar het hartje en voelen/meten eventueel je buik om de groei van je baarmoeder in de gaten te houden.   

Sinds mei 2021 zijn er ook weer verloskundigen die het goed vinden als je een kind meeneemt naar jouw afspraak. Bij ons niet, maar dat verschilt dus per praktijk.  

Shoppen

Tja, shoppen zat er lange tijd niet in tijdens mijn zwangerschap. Door de derde lock-down waren alle winkels gesloten en was inboedel winkelen lastig. Op een gegeven moment kon je op afspraak winkelen en inmiddels zijn de winkels gelukkig weer open. Zelf ga ik alsnog niet veel naar winkels (aangezien ik elk moment kan bevallen…), maar het is wel weer mogelijk! Vooral bij een eerste kindje is het fijn om lekker door de winkels te kunnen struinen en je zo voor te bereiden op de komst van de kleine. 

Online winkelen blijft natuurlijk ook gewoon een mogelijkheid. Persoonlijk vond ik het minder erg om vrijwel alles online te kopen dit kaar. Dat komt ook omdat het ons tweede kindje is en met name de grote items al in huis hebben van onze oudste. Ik kan me nog goed herinneren hoe leuk het was om live kinderwagens te testen op een parcours in de winkel. Echt een aanrader om samen te doen met je partner ;-) 

Zwangerschapscursussen en/of -sport

Dit heb ik oprecht gemist. Het contact maken met andere zwangere mama’s is tijdens deze coronatijd wel echt anders. Bij m’n oudste heb ik zowel zwangerschapsyoga als -zwemmen gedaan en dat was echt heerlijk. Dit keer heb ik geen lessen kunnen volgen. Online zijn er allerlei zwangerschapssportklassen, maar dat moet je maar net liggen. 

Een zwangerschapscursus in coronatijd is wel mogelijk. Er zijn veel online opties voor cursussen die je voorbereiden op de bevalling, kraamtijd en borstvoeding. Je kunt 1-1 sessies boeken via videocall (of soms zelf live) en er zijn groepsprogramma’s die je kunt volgen wanneer het jou uitkomt. Bij onze oudste heb ik een borstvoedingscursus gevolgd (yoga was top voor bevallingsvoorbereiding) en dit keer heb ik gekozen voor een onlinecursus van DubbelZen. Een programma die je kunt volgen in je eigen tijd, door middel van video’s en werkboeken. Ook was er de mogelijkheid om online te connecten met andere moeders via een forum. Hier heb ik geen gebruik van gemaakt (voelt toch anders dan live), maar is ideaal als je dit wel graag wilt.  

De laatste loodjes 

Nu ik aan het aftellen ben tot de komst van onze kleine (en misschien zelfs wel bevallen ben als je dit leest), merk ik dat er bij de laatste loodjes ook wel echt een verschil is. Ik merk dat ik heel voorzichtig ben en niet zo veel het huis uitga. Simpelweg omdat ik veel verhalen hoor over hoogzwangeren met Covid-19 op de intensive care… heftig wel. Daarnaast zijn de terrassen pas open gegaan toen ik bijna 37 weken zwanger was, dus er was ook weinig te beleven. 

Hoewel ik echt de sociale contacten mis, heeft die stilte voor de storm ook z’n voordelen. Ik hoef niets, ben vooral lekker aan het cocoonen thuis en geniet van het even alleen zijn zonder iets te hoeven. M’n huis voelt opeens anders dan tijdens het thuiswerken, grappig. 

Ook een voordeel? Minder kraamvisite. 

Toen onze oudste geboren was hebben we maanden achtereenvolgend kraamvisite gehad. Mega leuk en gezellig, maar achteraf echt te veel. Niet erg dat we dit keer een excuus hebben om het kleiner te houden. 

En bevallen tijdens Corona?

Ik kan je puur vertellen wat mij verteld is, want ik ga het nog ondervinden. 

Dit is wat ik weet:

  • Ga je naar het ziekenhuis? Dan krijg je een sneltest als zwangere. De partner niet… (eigenlijk gek toch? Maar goed, daar gaat het nu niet over). 
  • Ben je negatief, dan gaat het ‘als normaal’. Je kunt bevallen zonder mondkapje. De mensen en het personeel om je heen dragen wel een mondkapje. 
  • Ben je positief, dan beval in je quarantaine. Het personeel staat dan helemaal ingepakt in isolatiekleding (van die marsmannetjes pakken) aan je bed. Of je partner dit ook moet, weet ik eerlijk gezegd niet. En hoop ik je over een paar weken ook niet te kunnen vertellen ;-) 
  • Thuisbevallen gaat ook ‘als normaal’, op de mondkapjes na. 

Ik ben heel benieuwd naar jouw ervaringen als zwangere in deze gekke tijd!  Stuur me gerust een DM op Instagram.

 

Warme groet, 

Celine

 

 

 


Celine Verhoef, 30 jaar, is mama van twee kids én ondernemer. Op Instagram, in haar vlogs op YouTube en blogs bij Mombitious neemt ze je mee in haar leven vol imperfecties. Ze deel ervaringen, tips, tricks en the real deal rondom haar groeiende bedrijf en gezin. 

 

THE PROSPERITY NEWSLETTER

Want Helpful Finance Tips Every Week?

Lorem ipsum dolor sit amet, metus at rhoncus dapibus, habitasse vitae cubilia.