Werk loslaten tijdens je vakantie

Als je mij vraagt waar het om draait in het leven, is dat met stipt het maken van herinneringen! Quality time met mijn gezin, daar hecht ik zo veel waarde aan. Af en toe lastig te combineren als je net als ik erg ambitieus bent en alles uit je werk wil halen. Hier krijg ik ook zo veel nieuwe energie van namelijk! Een goede balans dus is de key to success.

Hoe doe je dat dan als je op vakantie bent? Ergens zit je met je hoofd nog bij je werk, maar je wil ook volop genieten. Verrassing, dat laatste is het beste voor je. Je werkt het hele jaar keihard, dus die vakantie heb je dik verdiend. Bovendien merken je kids het meteen als je er niet helemaal bij bent met je hoofd en zij mogen hier niet de dupe van worden. Ik deel met jullie mijn persoonlijke tips over hoe je je werk kunt loslaten tijdens je vakantie, om zo optimaal te kunnen genieten!

Voorbereiding is het halve werk

Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je al gestresst bent voordat je de auto of het vliegtuig instapt. Zorg dat je bijtijds alle informatie hebt verzameld, benodigde spullen hebt aangeschaft en natuurlijk je koffer hebt ingepakt. Maak een lijstje, dan kun je afvinken wat je al gedaan hebt.

Bereid anderen voor

Behalve jezelf en je gezin voor te bereiden op je vakantie is het ook belangrijk anderen in te lichten over je vakantie. Of je nu één, twee of misschien wel drie weken weg bent; dat maakt niet uit. Het is voor je omgeving (werk en privé) fijn om te weten waar ze aan toe zijn. En zo word jij niet voor elk klein dingetje gestoord!

Stel grenzen

Natuurlijk wil je het weten als er zich iets belangrijks afspeelt op het werk, maar stel hier grenzen aan. Vraag bijvoorbeeld aan je collega’s je alleen te storen als ze er zelf écht niet uitkomen en het niet kan wachten tot jij terug bent. Anders is de kans groot dat je de hele vakantie bezig bent met je werk en dat is niet de bedoeling.

Vertrouwen

Als je van tevoren goed duidelijk hebt gemaakt aan je collega’s wat je van ze verwacht, laat het dan gaan. Vertrouw erop dat ze voldoende kennis hebben om bepaalde zaken zonder jou op te pakken. Je bent misschien fantastisch in je werk, maar iedereen is vervangbaar, dus ook jij!

Laptop thuislaten

Als je net zo’n workaholic bent als ik wil je dit niet horen, maar het is het beste voor iedereen. Voor je collega’s, voor je gezin, maar vooral voor jezelf. Als ze op kantoor weten dat jij je laptop bij je hebt, vervagen direct de grenzen die je hebt afgesproken.

Lezen

Al die schermen de hele dag, zo slecht voor je! Probeer deze op vakantie te mijden. Ik snap dat je foto’s wil maken, dit moet je ook vooral doen, maar probeer je e-mail en je Instagram-feed een beetje met rust te laten. Hierdoor relax je veel meer. Neem wat boeken of tijdschriften mee, dat is pas echt vakantie!

werk

Erken je vrije tijd

Weekend is toch ook vrije tijd? Of ‘s avonds na werk? Toch is dit heel anders. Als je niet op vakantie bent, heb je het constant druk met van alles; je gezin, je werk en je sociale leven bijvoorbeeld. Vakantie is ervoor bedoeld even helemaal los te komen van de sleur waarin je thuis zit, dus erken deze zalige periode!

Geniet!

Last but not least, ga genieten! Van het zonnetje, van je gezin, van het ongegeneerd eten en het koos make-uploos rondhuppelen zonder dat het uitmaakt. Als jij uitrust van je vakantie, dan zie en voel je dat direct als je weer thuis komt. Even een boost om er weer tegenaan te gaan tot de volgende vakantie. ;-)

Close

50% Complete

Ik deel tips voor ambitieuze moms!

Meld je aan voor deze (gratis) mailing en ontvang praktische tips hoe je het beste uit jezelf kunt halen, meer energie kunt krijgen en minder stress.