Ik ben meer dan alleen mama

Kantoor064 (1).jpg

Vroeger wilde ik mama worden. Dat klinkt als een heuse identiteit. Om te beginnen: ik vind het moederschap het mooiste wat er is. De komst van die twee lieve kiddo’s is oprecht het mooiste wat me is overkomen. Alleen blijkt nu: ik ben niet alleen maar mama. En dat is niet per se goed of slecht in mijn ogen.

Op heel veel momenten in de week ben ik wel alleen maar mama. Ik krijg vol op (natte) kusjes, doe mee met rollenspelletjes in een tent en scheur met onze bakfiets naar speeltuinen en kinderboerderijen. De jonge leeftijd van onze kleintjes maakt dat dat intensieve dagen zijn. Ik realiseer me hoe mega snel het gaat en geniet volop van het stelletje.

Op een dag zullen ze zelf volwassen zijn. Ze hebben mij dan op een andere manier nodig. Ik zou het prachtig vinden om tegen die tijd ook echt te connecten als volwassenen. Hoe geweldig zou het zijn als ze op 30-jarige leeftijd nog steeds naar me toekomen voor advies? Niet alleen omdat ik hun mama ben, maar omdat ik een interessante persoon ben en ze waarde hechten aan mijn mening.

Mede daarom vind ik het belangrijk om mezelf te blijven ontwikkelen naast het moederschap en ook op die manier een sterke band te creëren met mijn kinderen. Om, nu al en ook later als ze ouder zijn, een inspiratie en voorbeeld voor ze te zijn. Wil jij dit ook? Hier zijn mijn #Mombitious tips!

Blijf persoonlijk groeien

Iedereen heeft struggles en kan blijven leren. Ik geloof dat je als persoon altijd kan blijven groeien. Er zijn zo veel mooie boeken en cursussen die jou als persoon rijker kunnen maken. Sta open voor nieuwe dingen. Zo lees ik veel, doe ik coachingssessies en volg ik cursussen.


Wie ben jij? Waar ligt jouw passie?

Neem eens de tijd om na te denken waar je passie ligt. Je passie klinkt onwijs zwaar en veel ladies weten dit ook niet precies. Je interesses is ook al een goed beginpunt. Waar ben je in geïnteresseerd? En hoe besteed jij tijd hieraan? Zijn er dingen die je graag zou willen leren? Misschien zou een wekelijkse e-course van twintig minuten een begin kunnen zijn. Of lees boeken, ga op les, bezoek een seminar, neem een abonnement op whatever! Genoeg ideetjes!

Investeer in de verschillende rollen die je hebt

In mijn vrije tijd voel ik me bijna alleen maar mama. Maar er zijn nog veel meer rollen: ik ben ook een lover, dochter, zus, beste vriendin, familielid, kroegtijger, yogamaatje, collega, buurvrouw... man man, zo kan ik nog wel even doorgaan! Dit zijn allemaal onderdelen van je eigen persoonlijkheid. Het is belangrijk en heel leuk om hier ook tijd in te blijven investeren.

Leer open te staan voor elkaars interesses

Als gezin is het belangrijk dat je open staat voor elkaars interesses. Het is heel gezond dat niet iedereen dezelfde dingen leuk vindt. Wel vind ik het mooi als je je in elkaar verdiept en deze dingen soms samen doet. Door dingen voor en met elkaar te doen, krijg je een sterke(re) band en leer je met andere ogen naar iets kijken. Zo moedigde ik vroeger mijn moeder wel eens aan als ze moest roeien, gingen we mee naar een concert van de orgeldocent van mijn vader of keek ik bij paardrijwedstrijden van mijn zus.

thalys-rotterdam.jpg

Maak samen herinneringen

Wat is er mooier dan samen herinneringen maken? Daar word je een rijker mens van, en je kinderen ook! Door vakanties kom je bijvoorbeeld op plaatsen waar jullie nog nooit eerder zijn geweest. Dat zijn momenten waar je jaren later nog vaak aan terugdenkt en waar je het nog regelmatig over zult hebben. Dit geldt trouwens niet alleen voor vakanties, maar ook voor andere dingen die je met elkaar onderneemt. Van het bezoeken van een maisdoolhof tot spullen verkopen op een rommelmarktje!

Deel jouw interesses of werk met je kids

Nu al vind ik het leuk om aan onze oudste te laten zien wat ik doe. Een paar keer per maand komt ze langs bij ons op kantoor. Ze kent iedereen en vindt het een fijne plek. Ook laat ik filmpjes en foto’s zien van wat ik meemaak. De prachtige trouwjurken, die we onlangs filmden voor ons platform ThePerfectWedding.nl, zijn voor een 3-jarig meisje bijvoorbeeld super interessant!

Ik vind het belangrijk dat ze ziet waar ik mee bezig ben, zowel voor mijn werk als in andere interesses, zodat zij daar steeds meer deelgenoot van wordt. Niet omdat ze ooit in de zaak moet komen werken, maar zodat ze weet wat er speelt in mijn leven. En dat ze zich steeds meer gaat realiseren dat ik naast haar moeder ook een (hopelijk leuke!) vrouw ben. :)

ACS_0188-2.jpg

Ik wil dat ze zien waar ik mee bezig bent!

Zowel voor mijn werk als interesses, zodat ze weet wat erin mijn leven speelt!

Af en toe zijn kinderen het verboden woord

Wanneer je samen met je partner of vriendinnen wat gaat eten, probeer het dan ook over andere dingen te hebben dan de kids. Ik weet maar al te goed hoe lastig het is, maar juist dat verbreedt je blik. Ook heel slim en prettig om regelmatig te doen: afspreken met vriendinnen of collega’s die geen kinderen hebben.

Geef je kinderen ruimte om hun eigen interesses te ontwikkelen

Geheel vanzelfsprekend voor mij, maar goed om nog even te noemen: ontdek wat de interesses van je kinderen zijn en help ze om zich daarin verder te ontwikkelen. Hoe gaaf zou het zijn als ze later nog steeds deze interesses hebben, waarvoor de basis in hun jeugd is gelegd? Of dat ze er juist achter komen wat ze níet leuk vinden om te doen. Ook heel belangrijk. En wie weet leer je zelf ook weer bij!