Hoeveel uur werken moeders gemiddeld?

Wat zijn de gemiddelde werkuren van moeders en wat is daarbij eigenlijk de standaard? De meeste moeders werken 32 uur. Dit kunnen ze verdelen over meerdere dagen. Vaak kiezen moeders er voor om vier dagen te werken. Wat is de standaard? Hoe kun je nou beter je uren en tijd indelen? Zomaar wat vragen waar jij je als aanstaande of doorgewinterde moeder flink druk over kunt maken. Om je antwoord te geven op de vraag: bij welke werkuren voelen moeders zich fijn, ben ik op onderzoek uitgegaan. Zo kun je als moeder de uren blijven werken die bij de zorg voor jouw kleintje past, terwijl je toch alles uit jezelf én je ambities kunt halen.

32 uur werken als moeder

Als moeder ben je de superheld van het gezin. Gelukkig zijn de vaders ook in actie. Maar toch zien we dat veel dingen zoals kleding kopen, schoolafspraken op de to do lijst komen te staan van de moeder. Je zorgt voor de kindjes, tovert een heerlijke maaltijd op tafel en houdt het huis schoon en georganiseerd. Is er dan nog wel tijd voor een fulltime baan? Inside information uit de praktijk leert me dat moeders gemiddeld 32 uur per week werken. Dit aantal uren blijkt namelijk prima te combineren met het moederschap. Soms wel met een beetje hulp. Denk aan een schoonmaakster, opa’s en oma’s die bijspringen of een lief buurmeisje uit de straat. De verdeling van de werkuren is daarbij sterk wisselend. Sommige moeders kiezen ervoor om 32 dagen achtereen te werken. Op kantoortijden welteverstaan. Andere heldinnen verdelen de resterende 8 uurtjes het liefst over de week. De persoonlijke keuze die moeders daarin maken is vooral afgestemd op de gezinssituatie.

Ook zijn er steeds meer werkgevers die flexibel met tijden om gaan. Waarom ook niet. Wil je het beste uit je mensen halen dan is flexibiliteit voor een moeder echt zo belangrijk!

Moeders werken gemiddeld 4 dagen

Hoewel je als jonge moeder 24 uur per dag stand-by bent, werken de meeste moeders 4 dagen in plaats van de volle 5. Tijdens mijn onderzoekje is gebleken dat moeders deze extra vrije dag gebruiken om achterstanden in het huishouden weg te kunnen werken. Even een extra wasje draaien, boodschappen doen voor de week of wat extra tijd met de kinderen doorbrengen. Moeders die gemiddeld 4 dagen werken kunnen werk en privé dus prima combineren.

Werktijden indelen als moeder

Tijdens mijn research is het me opgevallen dat elke moeder haar eigen voorkeur heeft voor wat betreft de indeling van deze werktijden. Sommige moeders vinden het prettig om 1 volle dag vrij te kunnen zijn, terwijl anderen de voorkeur geven aan een flexibele indeling qua uren. Ze werken 32 uur per week maar delen de werktijden anders in. Zo zijn er moeders die in de ochtend wat later beginnen, of juist wat eerder naar huis gaan. Handig, want zo kunnen ze blijven werken aan hun ambities terwijl de kindjes bij de opvang zijn of op school zitten.

Close

50% Complete

Ik deel tips voor ambitieuze moms!

Meld je aan voor deze (gratis) mailing en ontvang praktische tips hoe je het beste uit jezelf kunt halen, meer energie kunt krijgen en minder stress.