Hoe harder je roept dat je het druk hebt, hoe drukker je het hebt

werkenalsmoeder.jpg

Onderweg van kantoor naar huis bel ik graag even met mijn zus, moeder of schoonmoeder. Deze keer heb ik mijn moeder aan de lijn en ze vraagt: “Hoe was je dag schat?” En ja hoor, ik hoor mijzelf weer zeggen: “Ja goed, maar heel druk.” Serieus, als ze me een dag later zou bellen, zou ik hetzelfde antwoord kunnen geven. Ik merk dat hoe harder ik roep dat ik het zo druk heb, hoe drukker ik me voel. En dat is een gevoel dat je moet zien te voorkomen.

Steek je omgeving niet aan

Roepen dat je ‘altijd maar druk bent’ is niet alleen voor jezelf niet goed, maar ook voor je omgeving niet prettig. De afgelopen jaren heb ik gemerkt dat als ik daarmee begin op kantoor, ik andere collega’s hiermee aansteek. Het zou natuurlijk best apart zijn als ik de hele dag roep: “Ooh, ik heb het zo druk!” en dat één van onze meiden dan zegt: “Oh, ik helemaal niet.” Dan krijg je toch minstens als reactie terug: “Jaa, zoooo niet normaal, krijg het bijna niet af allemaal!” Oftewel: dat wil je niet.

Kids voelen het!

Kindjes voelen veel meer dan je denkt. Als ik relaxt ben, zijn zij dat ook. Daarom vind ik het mega belangrijk dat ik in een goede flow zit. Ik heb er zelf voor gekozen om dit bedrijf te hebben en te runnen. Dat ik stress heb is niet altijd leuk, maar zij kiezen er niet voor. Ik wil absoluut niet dat ik mijn kids op wat voor manier dan ook hiermee aansteek.

moeder-aan-het-werk.jpg

Natuurlijk, ik ben ook maar een mens. Ik weet dat er echt wel periodes zijn dat het even niet anders is, maar ik probeer wel zo veel mogelijk goed in balans te zijn. Fijn voor mij, maar ook voor die lieve apies.

Als je het druk hebt, ben je belangrijk

Ik heb soms het gevoel dat je pas meetelt als je ook heel druk bent. Dan ben je cool. Als je tegen iemand zegt: “Ooh nee, ik ben helemaal niet druk”, wat moet diegene dan wel niet denken? Die doet niets? Maar als je erover nadenkt, slaat dat natuurlijk nergens op. Hoe cool is het als je gewoon alles onder controle hebt? Dat je het kan handelen?! Stop met zeggen als het niet nodig is!

Verander je mindset

Het is niet moeilijk. Zeg gewoon niet meer hoe druk je het hebt en draai het om in iets positiefs. Ik probeer juist te blijven denken: ik kan het allemaal aan, ik hou die ballen wel hoog. En spreek dit ook echt uit. Dat voelt toch meteen al heel anders!sarah GlasbergenComment