Blog

Lees hier tips over ondernemen, mindset, het organiseren van jouw to do's en nog veel meer!

Gezin en werk combineren hoe dan?

gezin werk combineren Jul 30, 2019

Gezin en werk combineren? Ik hoor je denken? Hoe dan? Wat zijn de ultieme tips om alles een beetje op de rit te krijgen (en te houden?). Relax! Wij geven je op #mombitous handvatten om gezin en werk te combineren, maar blijf realistisch. Je kunt niet altijd alles. Maar wel heel veel! Dus ga er voor zitten hier komen DE tips hoe je gezin en werk kunt combineren! 

 1. Maak overzicht!
 2. Routine helpt voor het gezin maar ook voor je werk
 3. Maak een gezamenlijke to do lijst!
 4. Denk aan jezelf
 5. Maak fouten!
 6. Besteed dingen uit!
 7. Batch klusjes

Teveel afspraken, te laat thuis aankomen rennen voor het eten, je kids op bed gooien en dan je schuldig voelen over dit hele ritueel. Niet ideaal. Nee, zo ziet de perfect combinatie van werk en privé er niet uit. Maar laten we eerst eens starten dat het fijn zou zijn als je je nooit schuldig voelt. Daar heeft niemand wat aan en je gezin al zeker niet! Beloofd? Oke dan gaan we verder.

Is een gezin en werk te combineren?

Op dit moment heb ik meerdere bedrijven en twee lieve kids. Toen ons eerste dochter Maud geboren was dacht ik er eigenlijk te makkelijk over. Ik kan wel gewoon al mijn werk blijven doen in minder dagen. En er veranderd echt niet zo heel veel. Dat was mijn instelling. Daar ben ik van terug gekomen. De eerste periode vond ik super lastig de combinatie van gezin en werk. Maar gelukkig heb ik daar helemaal mijn weg in gevonden en werk ik nu vol ambitie aan onze bedrijven en geniet van ons gezin. Maud is nu 4 jaar en Mink is 1 jaar, en heb door de jaren veel tips & tricks geleerd over het combineren van privé & werk.

Hoe ziet de perfecte combinatie werk en gezin eruit?

Voor iedereen is de combinatie van werk en privé anders. Maar ik zie het zo. Een perfect combinatie van werk en gezin is, dat je thuis alles (redelijk) op orde hebt, leuke dingen met elkaar kunt doen, lol hebt samen, en dat je op werk je uitgedaagd wordt. En als je deze perfect combinatie hebt, heb je dus niet echt stress en gekkigheid.

Hoe kun je werk en gezin nou goed combineren?

Sinds ik moeder ben, heb ik nog nooit zo efficient gewerkt. Ik heb gewoon minder tijd voor alles. Probeer daarom zo efficient mogelijk te werken! Op deze site kun je daarom veel handige tips & tricks lezen hoe je efficiënter kunt werken en hoe je mindset moet zijn om ook meer relaxter te zijn.

1. Steek tijd in het creëren van overzicht

Zowel op je werk als thuis bij het gezin is het fijn als je een duidelijk overzicht hebt. En dan krijg je niet zomaar. Steek tijd in het goed bijhouden van een agenda of bulletjournal. En zet alle privé en zakelijk afspraken bij elkaar. Je kunt ze mooi onderscheiden door met kleur te werken. Misschien ben ik een beetje in doorgeslagen maar ik probeer overzicht te krijgen in de volgende dingen:

Overzicht voor het gezin

 • Less is more, gooi overbodige dingen in huis weg

 • Weet waar alle belangrijkste dingen liggen en maak hier vaste plekken van. Van sleutels tot haarspeldjes of gymkleding

 • Zoek kleding regelmatig uit voor heel het gezin, zodat je niet ‘s ochtends aan het zoeken ben voor iets wat goed past

 • Maak alle afspraken zijn inzichtelijk, zodat je niet voor verrassingen komt te staan als het verkleeddag is en je kleine met een spijkerbroek aankomt in plaats van Ninja pak.

Overzicht voor op je werk

 • Ken je prioriteiten

 • Weet wat je doelen zijn dit jaar en plan per 3 maanden wat je wilt gaan doen/ neerzetten

 • Alle afspraken en to do’s plan je in

 • Probeer je werk in stukjes te verdelen en voer dat uit op vaste dagen

Alle tips lees je in het artikel: Opgeruimd huis

2. Routine in je werk & in je gezin

Oorspronkelijk krijg ik al jeuk van het woord routine. Alles wat gewoon word vind ik al snel saai. Maar toch sinds ik moeder ben, vind ik het steeds fijner om een goed ritme te hebben. Niet alleen voor mijn gezin (want alle kinderen doen het goed om regelmaat) maar ook voor op werk. Probeer op je werk of in je onderneming een vaste routine in je werk te hebben. Jijzelf, maar ook iedereen om je heen weet precies waar ze aan toe zijn.

3. Combineer je to do list voor je werk en gezin

Deze tip heb ik misschien al honderd keer gegeven, maar dit is echt een must do! Richt je to do lijst zo in dat je alle dingen die je in je hoofd hebt zitten makkelijk kwijt kunt. Ik heb een sneltoets op mijn computer waarbij is super easy een to do kan aanmaken. Maak dan mapjes voor je to do’s per project en prioriteit.

4. Denk aan jezelf!

Door goed voor jezelf te zorgen kun je alles veel beter volhouden. Klinkt heel makkelijk, maar heel veel moeders geven aan hier nooit aan toe te komen. Plan daarom ook echt tijd in om op te laden! Als jij je lekker voelt gaat alles veel lekkerder!

5. Maak fouten!

Maak het voor jezelf niet moeilijker! Soms gaat het een keer niet goed. Je vergeet de sportdag op school of je hebt een keer die ene meeting niet perfect voorbereid. Het kan gebeuren, wees niet te hard voor jezelf! Leer van de fouten en ga verder!

6 Besteed dingen uit!

Alles wat je kan uitbesteden, besteed dat ook uit! Dat helpt je om gezin en werk makkelijker te combineren. Denk aan een huishoudelijk hulp, boodschappen laten bezorgen, klusjesman inschakelen, noem maar op!

 7. Batch klusjes

Ik vind het heel fijn om klusjes te batchen.  Dan hoef je er niet elke keer over na te denken. Bijvoorbeeld:

 • Maak een weekmenu
 • Doe boodschappen in één keer
 • Kook pastasaus voor een paar dagen
 • Koop kindercadeautjes in één keer
 
THE PROSPERITY NEWSLETTER

Want Helpful Finance Tips Every Week?

Lorem ipsum dolor sit amet, metus at rhoncus dapibus, habitasse vitae cubilia.