Thuiswerken met een kind - 10 tips!

Vanuit huis werken en daardoor meer quality time met de kids lijkt dé perfecte combinatie. Hoewel het veel voordelen heeft, zitten er ook zeker nadelen aan. Eigenlijk vind ik zelf thuiswerken met kinderen helemaal niet fijn. Ik heb het regelmatig gedaan, maar ik blijf me altijd schuldig voelen en gestresst. Het is natuurlijk best gek voor je kindje als je thuis bent, maar je voor langere tijd geen aandacht voor hem hebt. Hoe pak je dit aan? Ik deel mijn tips hoe ik het aanpak als ik thuis werk. Want ja soms kan het niet anders. je hebt een ziek kindje bijvoorbeeld. Dan kan het niet anders dan dat je thuis aan het werk gaat.

1. Benut elk dutje tijdens het thuiswerken

Dit zijn dé momenten om flink te kunnen werken! Zorg dat je de meest tijdrovende to-do’s bewaart voor deze momenten, dan weet je zeker dat je even niet gestoord wordt. Bedenk ook wat de slaapcycles is van kindje. Dan kan je lekker werken aan de wat moeilijkere to do’s of telefoontjes plegen als ze diep liggen te slapen. Als je weet dat ze elk moment wakker kunnen worden en je zit niet in een pittig telefoongesprek dan is dat niet zo fijn.

2. Spelletjes, speelgoed en knuffels

Zorg dat als je kindje wakker is, er voldoende vermaak is. Scheelt zo weer een paar keer 10 minuten.

3. Schermpjes

Ik ben er absoluut geen fan van mijn kids de hele dag voor een scherm te zetten, maar toegegeven; het is wel erg handig. Even een aflevering van een leuke kinderserie aan, knuffeltjes erbij en ik kan weer door! Zeker als de kindjes ziek zijn, dan is dit voor ze een hele fijne oplossing tijdens het thuiswerken. Als de kindjes niet ziek zijn, dan doe ik het niet zo heel snel. Ik vind het fijn om écht één regel te hebben wat betreft tv kijken, en dat is als ik ga koken of tijdens het weekend.

4. Pauze tussen het thuiswerken door

Je werkt thuis, dus ik kan me goed voorstellen dat je tussendoor wat huishoudelijke klusjes wil doen. Je kunt ook best even de natte was in de droger doen tussendoor, maar ga niet in elke pauze klusjes doen die geen haast hebben. Loop liever even een rondje buiten met je kindje of ga gezellig samen ergens lunchen. Stop je tijd in je kindje tijdens de pauzes. Juist dan is het fijn om alle aandacht te geven!

5. Leg het uit aan je kindje

Afhankelijk van hoe oud ze zijn natuurlijk. Door het uit te leggen creëer je een soort good will en wordt de kans groter dat jij gewoon je to-do’s af hebt voor het einde van de dag.

6. Laat je kindje ook “werken”

Nadat je het hebt uitgelegd, wil je kindje zich misschien ook “belangrijk voelen”. Door wat knutselspulletjes op de tafel te leggen waar je zelf ook aan werkt, geef je het gevoel dat hij erbij hoort en zal er minder snel gepiept worden! Ook vind ik het heel gezellig als we samen aan tafel zitten (te werken). 

TIP: Vraag of je kindje ook mee kan helpen. Dat vinden ze heerlijk!

7. Gebruik je tijd efficiënt

Pak alleen de dingen op die echt moeten gebeuren. Een heel nieuw idee, die ineens opkomt, bewaar die voor later en focus je op de prioriteiten!

8. Maak geen extreme thuiswerk planning

Op kantoor maak je misschien een ambiteuze planning. Je hebt dan een mooi overzicht wat je die dag wilt afmaken. Als je thuis gaat werken zou ik dat niet zo extreem doen. Zoals je weet, weet je nooit met kinderen hoe het loopt. Soms kun je thuis fantastische werken, maar soms is het een drama. Als je een mega planning hebt dan wordt je daar extra gefrustreerd door. Niet doen dus!

9. Klaar is klaar

Als je dan eerder klaar bent met al je to-do’s  voor de dag, stop er dan ook mee. Vaak werk je veel efficiënter thuis dan op kantoor, omdat je niet constant door telefoontjes, meetings of collega’s wordt gestoord. Dus als je om een uurtje of drie klaar bent, spendeer de tijd die je “over” hebt lekker aan je kids en profiteer van je super productieve dag. Je hebt het gewoon verdiend!

10. Bewaar de breinbrekers voor kantoor

Als je kindje aan het spelen is met de toet toet auto’s en jij bent ondertussen thuis aan het werken, dan kan ik me heel goed voorstellen dat je niet de strategie voor het volgend jaar gaat uitwerken. Dat zijn eerder leuke taken voor als je op kantoor bent, of voor als de kids aan het slapen zijn.

Flexibel in het thuiswerken

Als laatste wil ik meegeven, dat het gewoon heel belangrijk is dat je flexibel bent als je thuis aan het werken bent. Soms loopt alles op rolletjes en soms niet. Ik werk altijd op kantoor en werk alleen thuis als de kindjes ziek zijn. Op de dagen dat ik vrij bent, dan klap ik geen laptop open en zet ik mijn telefoon op stil. Alleen als ze slapen ga ik aan de slag. Maar dat is mijn ervaring. Ben benieuwd hoe jullie thuiswerken?

Close

50% Complete

Ik deel tips voor ambitieuze moms!

Meld je aan voor deze (gratis) mailing en ontvang praktische tips hoe je het beste uit jezelf kunt halen, meer energie kunt krijgen en minder stress.