Gastblogger Celine Verhoef: Ondernemer worden en een kinderwens, hoe dan?
May 17, 2021Ik spreek veel vrouwen met een vast contract die graag zouden willen ondernemen, maar best nog wat beren op de weg zien. Begrijpelijk, want het is nogal een beslissing om je vaste contract op te zeggen en te gaan ondernemen. Zeker niet als je ook een kinderwens hebt. Toch is dit precies wat ik begin 2018 deed. Mijn vaste contract inruilen voor een onzeker bestaan als ondernemer, terwijl mijn man en ik ook op het punt stonden om een fertiliteitstraject aan te gaan. In deze blog lees je mijn verhaal én tips voor als je ook graag het diepe in wilt springen als ondernemer met een kinderwens.
Dag veiligheid, hallo onderneming én fertiliteitstraject
Ik werkte bijna vier jaar voor mijn vorige werkgever en was niet meer gelukkig in m’n job. Nog steeds moeilijk om dat toe te geven, maar het was wel zo. De uitdaging was weg, ik werkte vaak zo’n 60 uur in de week en had stress. En of dat niet genoeg was… stelde mijn lichaam me maandelijks teleur. Althans, zo voelde dat.
Toen we in 2017 trouwde gooide we na de huwelijksreis de anticonceptie overboord en gingen we voor onze kinderwens. Bijna een half jaar later was m’n cyclus allesbehalve regelmatig. De ene maand was ik 2x ongesteld, de andere maand helemaal niet. Naar de huisarts gaan vond ik niet zo nodig, want ik moest immers ontpillen, toch? Toen ik toch langs moest voor een ontsteking in m’n been, heb ik toch een dubbele afspraak geboekt. Zo kon ik direct vragen naar de tijd die je lichaam nodig heeft om te resetten. Wat bleek, die onregelmatige cyclus had nu echt wel regelmatig moeten zijn. Ik werd doorgestuurd naar het ziekenhuis en werd daar flink door de molen gehaald.
Je kunt je voorstellen dat het een rollercoaster is geweest al die maanden. Ik heb naast het ziekenhuistraject ook veel gesprekken gevoerd met m’n man over m’n job. Diep van binnen voelde ik dat ik voor mezelf wilde beginnen, maar pfff voor mezelf starten terwijl we bezig waren met onze kinderwens… kon ik / konden wij die onzekerheid er wel bij hebben? Met name de support en de nuchterheid van mijn man – samen naar de voors- en tegens kijken, plan b maken, etc – heeft me geholpen om de knoop door te hakken. Begin 2018 heb ik m’n baan opgezegd en niet veel later kreeg ik de diagnose PCOS dus begon ook een fertiliteitstraject (in deze video vertel ik meer over het fertiliteitstraject). En ja, die onzekerheid van alles tegelijk was pittig, maar tegelijk had ik zoveel nieuwe energie. Ik ging er volledig voor. Inmiddels onderneem ik alweer ruim 3 jaar (met succes!) en heb ik nog geen dag spijt dat ik toen voor mezelf ben begonnen.
Ondernemen en zwanger worden: dit moet je weten
Zwanger worden en ondernemen heeft zo z’n voor- en nadelen.
Voel je je niet lekker door de zwangerschap? Doordat je een eigen onderneming hebt, kun je vaak zelf je tijd indelen en schuiven in je planning. Zeker als je nog geen kindjes hebt rondlopen.
Val je door de zwangerschap langdurig uit, wordt dit natuurlijk wel lastiger. Als zelfstandig ondernemer zorg je voor je eigen inkomen. Over het algemeen betekent dat, dat als je niet kunt werken er geen geld in het laatje komt. Uiteraard kun je sparen voor je zwangerschap, zodat het niet erg is als je minder werkt en straks met verlof gaat. Je kunt eventueel ook overwegen om je te verzekeren met een Arbeidsongeschiktheidsverzekering. Goedkoper dan vaak wordt gedacht én zorgt er ook voor dat je tijdens je verlof wordt doorbetaald. Echter is het belangrijk dat je goed kijkt naar de voorwaarden. Veel AO-verzekeringen moeten een x-aantal maanden vóórdat je zwanger wordt zijn afgesloten om te gelden tijdens je zwangerschap. Laat je dus goed adviseren.
Tijdens je verlof heb je als ondernemer (met of zonder personeel) recht op een ZEZ-uitkering. Deze uitkering vraag je aan bij het uwv en is gebaseerd op het aantal uur dat je als ondernemer hebt gewerkt in het jaar vóórdat je verlof in gaat. Heb je 1225 uur gewerkt als ondernemer, dan krijg je het volledige bedrag (minimumloon) toegekend. Heb je minder uur als zelfstandige gewerkt, dan krijg je minder. Het bedrag wordt naar rato toegekend (lees hier meer over de ZEZ-uitkering).
Maak een plan
Twijfel je of je voor jezelf wilt beginnen? Maak een plan. Zet (naast de voors en tegens) een aantal dingen op een rij:
- Wat wil je doen / aanbieden?
- Wat is je sales plan?
- Wie uit je netwerk kun je benaderen om aan te verkopen?
- Welke bedrijven wil je benaderen om ‘koud’ aan te verkopen?
- Op welke platformen wil je zichtbaar zijn?
- (En mega belangrijk) Hoe lang kun je – indien nodig – zonder inkomen? Geef jezelf een opstarttermijn!
- Wat is je plan B? (Minst leuk om over na te denken, maar door jouw worstcasescenario vast op te schrijven geef je jezelf een drive om er volledig voor te gaan. Plus, vaak zie je dat zelfs die worstcase nog wel meevalt. Geeft ook weer vertrouwen ;-) ).
Praat met gelijkgestemden
Ja, ik ben toen ik in het diepe sprong mega veel steun gehad van onder andere m’n echtgenoot, maar heb zeker ook kritische en bezorgde vragen uit verschillende hoeken gekregen: “Je vaste contract opzeggen, zou je dat wel doen? In deze tijd?” Logisch, mensen projecteren hun eigen angsten op jou. Zij zouden er zelf niet aan denken om die stap te zetten die jij wilt zetten, simpelweg omdat het niks voor hen is. THEY ARE NOT YOU. En dat is helemaal oké! Daarin schuilt wel een dikke tip voor jou als je met een beslissing worstelt: praat met gelijkgestemden. Ofwel, ondernemersplannen? Praat er over met een ondernemer.
Wil je meer weten? Stel je vraag in de comments of stuur me een DM op Instagram!
Ik ben mega benieuwd naar je plannen!
Warme groet,
Celine
Celine Verhoef, 30 jaar, is (bijna) mama van twee kids én ondernemer. Op Instagram, in haar vlogs op YouTube en blogs bij Mombitious neemt ze je mee in haar leven vol imperfecties. Ze deel ervaringen, tips, tricks en the real deal rondom haar groeiende bedrijf en gezin.